Uluborlu’nun nüfusu kaç?
Uluborlu, Osmanlı döneminde ve Cumhuriyet döneminde de ilçe statüsünü korumuştur. 2009 nüfus sayımı sonuçlarına göre ilçenin toplam nüfusu 7.613’tür. Bu nüfusun 6.520’si ilçe merkezinde, 1.
Uluborlu Kalesi’ni kim yaptı?
Günümüzdeki ilçe merkezi Uluborlu’nun altında bulunan antik kent, Seleukos I tarafından kurulmuştur. Kentin yeri 1833 yılında tespit edilmiştir. Apollonia, Roma İmparatorluk Dönemi’ne ait sikke ve yazıtlarda Likyalılar ve Traklar’ın kolonisi olarak geçmektedir.
Uluborlu adı nereden gelmiştir?
Şehre, Kıpçak Türklerinin on altı boyundan biri olan ve mensup oldukları Borlu boyunun adını verdiler. 1074 yılında Uluborlu, Selçuklu Türklerinin eline geçti.
Uluborlu nasıl bir yer?
Uluborlu, Isparta’ya 65 km uzaklıktadır. İlçedeki yerleşim, başlangıçta Toros kollarının bir uzantısı olan Kapı Dağları’nın eteklerinde kurulmuş olup, 1950’den sonra bugün bulunduğu Uluborlu Ovası’na taşınmıştır. Uluborlu’da üretilen kiraz, kokusu ve tadı nedeniyle Türkiye ve yurtdışında bir marka haline gelmiştir.
Ulubat Kalesi ne amaçla yapılmıştır?
Uluabat Kalesi XI. yüzyılın sonlarında Doğu Roma İmparatoru Aleksios Komnenos döneminde inşa edilmiştir. Türkmen akıncılarına karşı bir tür savunma amaçlı inşa edilmiştir.
Karacahisar Kalesi nasıl alındı?
Osman Bey Söğüt’e yerleştikten sonra Karacahisar Tekfuru, Osman Bey’in gücünü kaybedeceğini düşündükleri için ona düşman oldular. Bunun sonucunda Osman Bey, Tekfur’u yenerek 1288’de Karacahisar Kalesi’ni ele geçirdi. Türkleri kalenin yakınındaki Karacaşehir’e yerleştirdi.
Uçhisar Kalesi nasıl oluşmuştur?
Nevşehir ilinin Uçhisar ilçesi sınırları içerisinde bulunan Uçhisar Kalesi, merkez ilçeye 6 kilometre uzaklıkta, yüksek bir tepe üzerinde doğal kaya oluşumlarından oluşmaktadır.
Isparta’nın eski adı nedir?
Isparta, 1846 yılında fermanla kurulan Konya Vilayetinin Hamid Sancağı’nın merkezidir. O zamanki adı Hamidabad’dır.
Isparta kaç yılında il oldu?
Isparta, Lidyalılar, Frigyalılar, Persler, Helenler, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular, Hamidoğulları Beyliği ve Osmanlılar tarafından yönetildi. Isparta, 1204 yılında III. Kılıçarslan döneminde Türkler tarafından ele geçirildi. İl 1923 yılında bağımsız oldu ve 1926 yılında “Isparta” adını aldı.
Isparta mı Isparta mı?
Özel isim olduğu için büyük harflerle yazılması gerekir. Bu kelime sıklıkla Isparta olarak yanlış yazılır. Doğru kullanımı Isparta şeklinde olmalıdır.
Uluborlu’nun neyi meşhur?
1950’li yıllarda bugünkü bulunduğu Uluborlu Ovası’na taşınan şehrin tarihi Hitit dönemine, yaklaşık 4000 yıl öncesine kadar uzanmaktadır. Uluborlu’nun başlıca geçim kaynağı tarımdır. Özellikle Uluborlu Barajı’nın tamamlanmasından sonra şehirde meyvecilik ve sulama tarımı başlamıştır. Şehrin kirazları çok meşhurdur.
Keçiborlu’nun nüfusu kaç?
Bu nüfusun 7.134’ü ilçe merkezinde, 8’i ise ilçe nüfusunun %10’u …
Yalvaç’ın nüfusu ne kadar?
Günümüzde merkezde 35.000, beldelerde 50.000, köylerde ise yaklaşık 15.000 olmak üzere toplam 101 kişi yaşamaktadır.
Türkiye’nin en büyük ilçesinin nüfusu kaç?
Türkiye nüfusunun yüzde 18,34’ünün yaşadığı İstanbul’un ilçelerinden Esenyurt’un nüfusu 2023’te bir önceki yıla göre 5 bin 564 kişi azalarak 978,7 kişiye düştü. Buna rağmen “Türkiye’nin en kalabalık ilçesi” unvanını koruyan Esenyurt’u, 939 bin 497 nüfusla Gaziantep’in Şahinbey ilçesi takip etti.
Bandırma’nın nüfusu ne kadar?
Bandırma’nın nüfusu 2021 yılı itibariyle 161.894’tür. Bu nüfusun 81.890’ı erkek, 80’i ise nüfusa sahiptir.