Sözcüklerin gerçek anlamı dışında kullanılmasına ne denir?
Mecaz anlam: Bir kelimenin bir ilişki veya benzetme nedeniyle gerçek anlamından uzaklaşarak kazandığı yeni anlamlara mecaz anlam denir. Mecaz anlamda kullanılan kelimeler genellikle soyut anlamlar kazanır.
Temel anlam diğer adı nedir?
Temel anlam için diğer isimler gerçek anlam ve sözlük anlamıdır. Diğer tüm diller gibi Türkçe’de de birden fazla anlamı olan birçok kelime vardır. Bu kelimelerin ne anlama geldiğini bulmak için cümleyi sonuna kadar okumalı ve kelimenin mecaz ve gerçek anlamını bilmelisiniz.
Sözcükte anlam diğer adı nedir?
Temel anlam Bir kelimenin sözlükteki ilk anlamı olduğu için “sözlük anlamı” olarak da adlandırılır.
Kelimenin temel anlamı nedir?
Temel anlam; Bir kelimenin zihinde uyandırdığı ilk anlamdır ve yaratılışının sebebidir. Bu anlamdan türetilen ve onunla yakından ilişkili olan yeni anlamlara çağrışım denir. Temel ve ikincil anlamlar birlikte “gerçek anlamları” oluşturur. Örneğin, “ayak” kelimesi canlıların uzuvlarından birini belirtir.
Gerçek anlamın diğer adı nedir?
– “bir şeyle örtülmek” anlamında kullanılır. Gerçek anlam, bir kelimenin ilk aklımıza gelen anlamıdır. Kelimelerin sözlükteki ilk anlamları gerçek anlamlarıdır. Bu yüzden gerçek anlama sözlük anlamı da denir.
Gerçek anlamından başka anlamda kullanılan söz nedir?
Türkçede bir ilişki veya benzetme nedeniyle gerçek anlamının dışında kullanılan sözcük veya kavramlara mecaz; Arapçada mecaz, teşbih; Fransızcada ise trope denir.
Temel anlamla gerçek anlam aynı şey mi?
Çünkü temel anlam ile gerçek anlam arasında bir fark yoktur. Yani temel anlam, gerçek anlam, ilk anlam, konuşulan anlam, gerçek anlam gibi ifadeler eş anlamlıdır.
Yakıştırmaca nedir ve örnek?
Soğuk havalarda elleri ceplerinde bahçede yürüyorlardı. Sırtında ağrı hissettiğinde, çuvalı yere düşürdü. Kelimeler bazen temel anlamlarına benzerlik yoluyla yeni anlamlar kazanabilirler. Bu anlama çağrışım denir.
Terim anlam nedir örnek?
Bir sözcüğün bilim, sanat, spor veya meslek alanına özgü kavramlara karşılık kazandığı anlama kavram anlamı denir. Matematik: Doğal sayılar, kare, polinom… Tiyatro: Sahne, perde, kostüm… Müzik: Nota, akor, G anahtarı…
Sözcüğün diğer adı nedir?
Kelime, kendi başına bir anlamı olan, bir veya daha fazla birbirine bağlı biçimbirimden oluşan ve fonetik değer taşıyan dil birimidir.
Bir sözcüğün değişik anlamları ve kavramları karşılamasına ne denir?
METAFORİK ANLAM(LAR): Bunlar bir kelimenin gerçek anlamından tamamen uzaklaşmış ve benzerlikler veya diğer ilişkiler yoluyla kazandığı anlamlar veya çağrışımlardır. Kelime tek başına kullanıldığında mecazi bir anlam taşımaz. Bir cümle içinde veya diğer kelimelerle gruplandığında mecazi bir anlam kazanır.
Bir sözcüğün birden çok anlamda kullanılmasına ne denir?
Çok anlamlılık, bir kelimenin birçok anlamı ve farklı kullanımları olması anlamına gelir. Dilbilimciler çok anlamlılığı genellikle “birçok gösteren için aynı gösterenin kullanılması” olarak tanımlarlar. Bir kelime en az iki anlama sahipse çok anlamlıdır.
Temel kelimesi hangi dilde?
Temel – Nisanyan Sözlüğü. Yunanca themelio θεμέλιο kelimesinden türetilmiş bir sözcüktür ve “temel taşı, heykel veya kaide” anlamına gelir. Bu sözcük, aynı anlama gelen eski Yunanca themelios líthos θεμέλιος (λίθος) ifadesinden türemiştir. Bu ifade, eski Yunanca títhemi fiilinden türetilmiştir ve – τίθεμι, θε – “yerleştirmek” anlamına gelir.
Temel nedir ne anlama gelir?
Temel, mimari bir yapıyı zemine bağlayan ve yükleri yapıdan zemine aktaran elemandır. Temeller genellikle sığ temeller veya derin temeller olarak adlandırılır. Temel mühendisliği, yapıların temel elemanlarının tasarımında toprak ve kaya mekaniğinin uygulanmasıdır.
Sözcükte yan anlam nedir?
Yan anlamlar, temel anlamla birlikte gerçek anlamları oluşturur. Örneğin, “göz” denildiğinde akla ilk gelen, kelimenin temel anlamını temsil eden organın adıdır. Ancak “iğne gözü”, “cep gözü”, “masa gözü” ifadelerindeki anlamlar, benzetme yoluyla elde edilen yeni anlamlardır. Bunlara yan anlamlar da denir.
Sözcüklerin gerçek anlamlarından tamamen sıyrılarak başka bir sözcük ya da kavram yerine kullanılması ile kazandığı anlama ne denir?
Bir sözcüğün gerçek anlamından çıkarılıp başka bir sözcük veya kavram yerine kullanılmasıyla kazandığı anlama mecaz anlamı denir.
Gerçek anlamlı sözcükler nelerdir?
Gerçek anlam, temel anlam ve çağrışımların birleşimidir. Bir kelimenin mecazlı olmayan tüm anlamlarını kapsar. Örneğin, “tatlı” kelimesi Türkçede “şekerli” anlamına gelen bir sıfattır ve bu anlam, kelimenin temel veya ilk anlamıdır.
Yan anlam nedir örnek?
Yan anlamlar, temel anlamla birlikte gerçek anlamları oluşturur. Örneğin, “göz” denildiğinde akla ilk gelen, kelimenin temel anlamını temsil eden organın adıdır. Ancak “iğne gözü”, “cep gözü”, “masa gözü” ifadelerindeki anlamlar, benzetme yoluyla elde edilen yeni anlamlardır. Bunlara yan anlamlar da denir.
Mecazlama nedir?
Bir sözün hakiki (temel) anlamından başka bir anlam için kullanılmasıdır. Sözün hakiki (gerçek/temel) anlamını anlamanın önünde duran Karîne-i Manie denilen akla dayalı (aklî) bir engel vardır. Bu, sözü söyleyenin sözü gerçek anlamıyla kullanmadığının delilidir.