Karşılıklı bağımlılık nedir psikolojide?
Yukarıda tartışıldığı üzere, bağımlılık, bir kişinin kendi ihtiyaçlarını veya duygularını kabul etmeksizin, başka bir kişinin ihtiyaçlarını karşılama sorumluluğunu üstlendiği dengesiz bir ilişki örüntüsünü ifade eder.
Karşılıklı bağımlılık nedir ekonomide?
Ekonomik bağımlılık, bir ekonomik sistemdeki katılımcıların, kendilerinin verimli bir şekilde üretemediği ürünleri elde etmek için ticaret yapmaları sonucunda ortaya çıkan karşılıklı bağımlılıktır.
Küresel karşılıklı bağımlılık nedir?
Yani karşılıklı bağımlılık; belirli bir hiyerarşik gündemi olmayan uluslararası bir sistemde, devletler ve toplumlar arasındaki çok sayıda etkileşim kanalının oluşturduğu bağlantı ve ilişkilerden kaynaklanan karmaşık bir koşullar ağıdır.
Karşı bağımlılık nedir?
Daha önce de değinildiği gibi, bağımlılık, bir kişinin kendi ihtiyaçlarını veya duygularını kabul etmesinin yanı sıra, başka bir kişinin ihtiyaçlarını karşılama sorumluluğunu da üstlendiği dengesiz bir ilişki örüntüsünü ifade eder.
Bağımlılık türleri kaça ayrılır?
Bağımlılık türleri fizyolojik ve psikolojik bağımlılık olmak üzere ikiye ayrılır.
Bağımlılık yaklaşımı nedir?
Bağımlılık teorisi, Marx ve Lenin tarafından ortaya atılan, ülkeler arasındaki ekonomik ilişkilerin çatışma odaklı bir ilişkiler ağı olduğunu ve sistemin ekonomik güç durumuna göre evrildiğini savunarak, günümüz küresel eşitsizliğini açıklamayı amaçlayan uluslararası bir siyasal ekonomi teorisidir.
Karşılıklı bağımlılık ilkesi nedir?
Bağımlılık teorisi, kişilerarası ilişkilerin, “etkileşim halindeki insanların başkalarının deneyimlerini etkileme süreci” olan kişilerarası bağımlılık tarafından tanımlandığını belirten bir sosyal değişim teorisidir (Van Lange ve Balliet, 2014, s. 65). Kişilerarası ilişkiler, “etkileşim halindeki insanların birbirlerinin deneyimlerini etkileme süreci” olan kişilerarası bağımlılık tarafından tanımlanır. İlişkilerin, “etkileşim halindeki insanların birbirlerinin deneyimlerini etkileme süreci” olan kişilerarası bağımlılık tarafından tanımlandığını belirten bir sosyal değişim teorisidir (Van Lange ve Balliet, 2014, s. 65).
Bağımlılık teorisi kimin?
Bağımlılık teorisi ilk olarak 1950’lerin sonlarında Arjantinli ekonomist ve devlet adamı Raúl Prebisch tarafından ortaya atılmış ve 1960’lar ve 70’lerde büyük önem kazanmıştır. Bağımlılık teorisine göre az gelişmişlik esas olarak ilgili ülkelerin dünya ekonomisindeki çevresel konumlarından kaynaklanmaktadır.30 Ağustos 2024Bağımlılık teorisi ilk olarak 1950’lerin sonlarında Arjantinli ekonomist ve devlet adamı Raúl Prebisch tarafından ortaya atılmış ve 1960’lar ve 70’lerde büyük önem kazanmıştır. Bağımlılık teorisine göre az gelişmişlik esas olarak ilgili ülkelerin dünya ekonomisindeki çevresel konumlarından kaynaklanmaktadır.
Oligopolistik bağımlılık nedir?
Bir şirket fiyatını düşürürse, rakipler hemen karşılık verecek ve rekabet etmek isteyecektir. Bir şirket fiyatını yükseltirse, rakipler fiyatlarını yükseltmemeyi ve yine de rekabetçi kalmayı seçebilirler. Bu bir karşılıklı bağımlılık durumudur.
Bağımlılık kuramları nelerdir?
Bağımlılık teorisi genel olarak iki farklı teorik geleneğin etkisiyle şekillenmiştir. Biri Marksist teori, diğeri ise Latin Amerika yapısalcılığıdır. Bağımlılık teorisyenlerini Marksistlerden ayıran temel noktalardan biri, bağımlılık teorisyenlerinin Kuzey-Güney meselelerine daha fazla odaklanmalarıdır.
Yola bağımlılık nedir?
Pozitif geri bildirimle başlayan, verimsiz sonuçlara rağmen devam eden ve kilitlenmeyle sonlanan bu sürece yol bağımlılığı denir.
Keohane ve nye nedir?
Uluslararası ilişkilerde ve uluslararası politik ekonomide karmaşık karşılıklı bağımlılık, Robert Keohane ve Joseph Nye tarafından 1970’lerde küresel politik ekonominin ortaya çıkan doğasını tanımlamak için ortaya atılan bir kavramdır. Uluslararası ilişkilerde ve uluslararası politik ekonomide karmaşık karşılıklı bağımlılık, Robert Keohane ve Joseph Nye tarafından 1970’lerde küresel politik ekonominin ortaya çıkan doğasını tanımlamak için ortaya atılmıştır.
Bağımlılık nedir kısaca özet?
“Bağımlılık; Bu, bir kişinin kullandığı bir madde, alkol, nesne veya davranış (eylem) üzerindeki kontrolünü kaybetmesi durumunda ortaya çıkar. Herhangi bir madde veya davranışın kontrolsüz kullanımı bağımlılık riski taşır. İnsanlar hayattaki birçok şeye bağımlı hale gelebilir.
Aşk bağımlılığı nedir?
Aşk bağımlılığı, patolojik aşk olarak da adlandırılır, bir veya daha fazla romantik partnere aşırı ilgi gösterme ve bu ilgiyi kontrol edilemez bir şekilde sürdürme eğilimini içeren bir davranış örüntüsüdür. Aşk bağımlılığı olan kişiler, bir ilişki içinde olmadıkları sürece mutlu olabilecekleri hiçbir şey olmadığını düşünürler.
Pasif bağımlılık nedir?
Bu kişilerde güçlü bir ayrılık kaygısı vardır; buna bağlı olarak sessiz ve yapışkan bir davranış sergilerler. Bu kişiler pasif davranış sergilerler; işlerini kendi başlarına yönetemedikleri için başkalarının hayatlarına müdahale etmesine izin verirler.
Duygusal bağımlılık ne demek?
Duygusal bağımlılık farklı şekillerde tanımlanabilir. En temel tanım, başkaları olmadan yaşamanın ve sürekli sevilmediğini hissetmenin zor olmasıdır. Bu tür duyguları deneyimlemek sosyal hayatı zorlaştırır.
Bağımlılık mekanizması nedir?
Bağımlılık ve öğrenme mekanizması arasındaki ilişki Bağımlılığın öğrenme mekanizması, kişinin bağımlılık yaratan madde veya davranışla olumlu bir deneyim yaşamasıyla başlar. Bu deneyim, özellikle dopamin sistemi aracılığıyla bir ödül etkisi yaratır. Bağımlılık süreci sırasında tolerans ve yoksunluk belirtileri de ortaya çıkar.
Bağlılık ve bağımlılık arasındaki fark nedir?
Bağlı ve bağımlı ilişkiler arasındaki farkı anlamak, sağlıklı ve tatmin edici bir ilişki kurmak için çok önemlidir. Bağlı ilişkiler, sevgi, bağlılık ve şefkate dayalı güçlü bağlarla karakterize edilirken, bağımlı ilişkiler korku, güvensizlik ve eksiklik hisleriyle beslenir.
Bağımlılık ne hastalığı olarak kabul edilir?
Madde veya alkol kullanımı bir hastalık olmasa da, bağımlılık bir beyin hastalığı olarak kabul edilir. Bağımlılık uzun süre bir kişilik bozukluğu olarak kabul edilse de, son yıllarda giderek kronik bir beyin hastalığı olarak görülmeye başlandı.