İçeriğe geç

Istinaf Mahkemesi Üstü Var Mı

İstinaftan sonra hangi mahkemeye başvurulur?

Temyiz kararı tatmin edici olmazsa, Temyiz Mahkemesi tarafından verilen kararın türüne bağlı olarak, Yüksek Mahkemeye “temyiz” olarak bilinen bir temyiz yapılabilir. Ancak, bölge mahkemeleri tarafından verilen her karar temyiz edilebilir olmadığından, bu gerekliliklerin farkında olmanız önemlidir.

İstinaf mahkemesi kesin karar verir mi?

İlk derece mahkemesinin ihtiyati tedbir veya ihtiyati haciz kararına karşı yapılan itirazlar öncelikle incelenir ve istinaf mahkemesinin bu konudaki kararı kesindir.

İstinaf yüksek mahkeme midir?

Yüksek mahkemeler, birçok hukuk sisteminde yargı hiyerarşisinde ilk derece mahkemelerinin üstünde yer alan mahkemelerdir. Bu tür mahkemelerin diğer tanımları şunları içerir: son çare mahkemesi, temyiz mahkemesi, yüksek mahkeme ve temyiz mahkemesi.

İstinaf dosyayı bozarsa ne olur?

İstinaf Mahkemesi bir kararı bozarsa ne olur? İstinaf Mahkemesi, ilk derece mahkemesinin kararının hukuka uygun olmadığına karar verirse kararı bozar veya daha doğrusu ilk derece mahkemesinin kararını iptal eder.

İstinaftan red gelirse ne olur?

Temyiz esastan reddedilirse, temyiz başvurusunda bulunan kişi, şartları karşılanmışsa ceza davasını Yüksek Mahkeme’ye götürebilir. Temyiz Mahkemesi’nin kararı temyiz edilemeyecek kararlardan biriyse, Bölge Mahkemesi’nin kararı kesindir.

İstinaftan gelen karara itiraz edilir mi?

İstinaf Mahkemesi (Bölge Mahkemesi – Bam) Kararına Karşı İtiraz Son Tarihi Davalı aleyhine itirazlar, Bölge Mahkemesi (İstinaf Mahkemesi) kararının Cumhuriyet Başsavcılığına tebliğinden itibaren bir ay içinde Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılmalıdır. Davalı lehine itirazda bulunmak için herhangi bir süre yoktur.

İstinaf kabul edilirse ne olur?

İstinaf mahkemesi, yaptığı inceleme sonucunda ilk derece mahkemesinin ret kararını bozarak davanın kısmen veya tamamen kabulüne karar vermiş; davanın esastan reddine karar verebileceği gibi, ilk derece mahkemesinin kabul kararını bozarak davanın kısmen reddine de karar verebilir.

Bir dava neden İstinaf’a gider?

Diğer kanunlarda ise ilk derece mahkemelerinin Yargıtay’a başvurabileceği veya orada karar verebileceği, ancak istinaf mahkemelerinin yargı yetkisine giren dava ve konulardaki kesin kararlarına karşı istinaf yoluna başvurulabileceği hükme bağlanmıştır.

İstinafta olan dosya ne zaman sonuçlanır?

İstinaf, yargılamanın uzaması ve adaletin gecikmesi gibi sorunlara önemli bir çözüm sağlayacağı gerekçesiyle hukuk sistemimize girmiştir. İstinaf incelemesi genellikle 3-6 ay içinde tamamlanmaktadır ancak dosyadaki işlemlerin yoğunluğuna bağlı olarak bu süre uzayabilmektedir.

En üst mahkeme hangisi?

3.

İstinaf neyi inceler?

Temyiz, ilk derece mahkemesinin kararının hem hukuki açıdan hem de olgular ve olaylar (deliller) açısından incelenmesidir. Temyiz başvurusu yapıldığında, bölge mahkemesi ilk derece mahkemesinin kararını “temyiz incelemesi” yoluyla inceler ve yeni bir karar verir.

İstinaf neden uzun sürüyor?

Temyiz mahkemelerinin nihai kararlarını vermeleri için gereken süreyi etkileyen birkaç faktör vardır. Bu süre, iş yükü, duruşmalarda tanıkların bulunması, uygun posta süreçleri ve uzman görüşlerinin hızlı ve usule uygun şekilde hazırlanması tarafından etkilenir.

İstinaftan sonra dosya nereye gider?

İtirazın ardından istinaf yoluna başvurmak için bölge adliye mahkemesine başvurulması gerekir.

İstinaf kesin kararına karşı ne yapılabilir?

Bölge adliye mahkemesi başsavcısının itirazı, bölge adliye yüksek mahkemesi ceza dairelerinin kesin kararlarına karşı kanun yolu olup, başvuruda bulunma yetkisi münhasıran bölge adliye mahkemesi başsavcılığına aittir.

İstinaf cezayı düşürür mü?

Durdurma etkisi: İstinaf başvurusu, hükmün infazını kendiliğinden durdurur. İptal yasağı (CMK 283): Mahkeme kararına karşı müdahil veya Cumhuriyet savcısı tarafından istinaf edilmemişse, yani sadece sanık istinaf etmişse, sanık aleyhine hükmün iptali istenemez.

İstinaftan sonra dosya nereye gider?

Bölge Adliye Mahkemesi, ilk derece mahkemesinin kararına karşı yapılan itirazı reddederse (yani kararı onaylarsa), Bölge Adliye Mahkemesi kararı Yargıtay’ın iptal kararıyla bozulur ve dosya ilk derece mahkemesine gönderilir.

İstinaf mahkemesinden sonra yargıtaya gidilir mi?

Başvuru yapıldığında dosyayı incelemeye yetkili merci Yargıtay’dır. Temyiz başvurusunda bulunma süresi, Temyiz Mahkemesi kararının tebliğ veya tebliğ tarihinden itibaren 15 gündür. Süre içerisinde ilk kararın verildiği gün dikkate alınmaz ve işlemler o günden sonra yapılır.

Hangi mahkeme kararları kesindir?

Kararın kesinleşmesi için tüm yasal yolların tüketilmiş olması veya uygulanma şansının olmaması gerekir. Daha açık bir ifadeyle, itiraz edilmeyen karar, itiraz süresi dolana kadar kesinleşmez.

İstinafta karara çıkmış dosya ne zaman sonuçlanır?

Karara itiraz edilirse veya kesin bir karar değilse, kararın infazı mümkündür. Karar verilen bir dosya kesin bir dosyadır. Reddedilen bir dosya hakkında gerekçeli karar yazma süresi ceza mahkemelerinde on beş gün, hukuk mahkemelerinde ise bir aydır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Gazikent Escort