Bir borç ilişkisinden nasıl bir hak doğar?
2.2.1.
Yan borç nedir?
Örneğimizde, satıcının satış sözleşmesindeki birincil yükümlülüğü, örneğin, satılan malların alıcıya teslimi ve mülkiyetin devridir. Malların teslimi sırasında paketleme veya satış sonrası onarım ve bakım gerekiyorsa, bu ikincil bir yükümlülüktür. Daha geniş anlamda, bu borç ilişkisini de içerir.
Borç ilişkisinden doğan sorumluluk hangi sorumluluk türüdür?
Sözleşmesel bir yükümlülükten doğan sorumluluk için sınırsız mal sorumluluğu esas olsa da, bazı durumlarda hukuk sistemi sınırlı sorumluluk kuralını öngörür. Bazı istisnai durumlarda, borçlu belirli bir varlık için sorumludur ve tüm varlık için sorumlu değildir. Buna belirli varlıklar için sorumluluk denir.
Borç kaç şekilde doğar?
Dolayısıyla borçların üç düzenlemesi ve sonucu vardır: “borcun ifası”, “borcun ifa edilmemesi” ve “borçlunun temerrüdü”.
Yan yükümlülük nedir örnek?
Yardımcı yükümlülük. “Kiracı, kiralanan mülkü sözleşmeye uygun ve dikkatli bir şekilde kullanmak ve kiralanan mülkte yaşayanlara ve komşulara gereken saygıyı göstermekle yükümlüdür.” Gördüğünüz gibi, bu kiracıya yüklenen bir yardımcı yükümlülüktür. Kira sözleşmeleri açısından bir başka örnek de 319. maddedir.
Bir borç ilişkisinde borcunu kendi rızasıyla yerine getirmeyen borçlunun devlet gücü aracılığıyla bu borcunu yerine getirmesini sağlayan yaptırıma ne ad verilir?
İCRA İFLAS HUKUKU’NDAN KAYNAKLANAN SUÇLAR VE CEZALAR, MALİ SONUÇLARI OLAN EYLEMLER İÇİN CEZA HUKUKU YAPTIRIMLARINI ÖNGÖRME ANLAMINDA. İcra ve iflas hukuku, borcunu rızasıyla ödemeyen borçlunun borçlarını devlet aracılığıyla ödemeye ve tasfiye etmeye zorlanması olarak özetlenebilir.
Tek borç ilişkisi nedir?
Tek borç ilkesinin anlamı ve kapsamı ve sınırlı sorumluluk ilkesiyle ilişkisi. Anonim şirketlerde, hissedarın şirkete karşı tek yükümlülüğü genellikle kendisi tarafından üstlenilen sermaye katkı yükümlülüğünü yerine getirmektir. Tek borç ilkesi olarak bilinen bu kural, Türk Ticaret Kanunu 480/1’de yer almaktadır.
Soğurma teorisi nedir?
Absorpsiyon teorisi Bu teoriye göre, karma bir sözleşmede, unsurları baskın olmayan tipik sözleşme, baskın olan tarafından “absorbe edilir”; baskın olmayan sözleşmenin unsurları karma sözleşmeye uygulanmaz. Bu teori, basitliği nedeniyle içtihatlarda kabul görmüştür.
Feri hak nedir örnek?
Ana hakkın yanı sıra, sözleşmesel bir ilişki bazı yan hakları da içerir. Sözleşmesel ilişkide yer alan ana hak, talep hakkıdır; yan haklar ise cezai şartlar, faiz, garantiler, rehinler ve hapis cezaları gibi haklardır.
Borç ilişkisi türleri nelerdir?
Borçlar hukuku, borcun kaynaklarını üç grupta düzenler: sözleşmesel borçlar (TBK m. 1-48), haksız fiil borçları (TBK m. 49-76) ve haksız zenginleşme borçları (TBK m. 77-82).
Borç ilişkisinin nisbiliği nedir?
Türk borçlar hukukunun temel ilkelerinden biri, bir borç ilişkisinden sonra doğan alacaklar ve borçlar arasındaki orantılılık ilkesidir. Bu ilkeye göre, kredi-borç ilişkisi kurulduktan sonra doğan borçlar ve alacaklar genellikle sadece hukuki işlemin taraflarını ilgilendirir.
Kanundan doğan borçlar nelerdir?
Hukuki işlemlerden doğan yükümlülüklerin temel kaynağı sözleşmedir. Hukuktan doğan yükümlülükler arasında haksız fiiller, kusursuz sorumluluk, haksız zenginleşme vb. yer alır ve bunlar daha sonra ayrıntılı olarak açıklanacaktır. Hukukta listelenen diğer durumlar şunlardır:
Borç ilişkisinden doğan talep hakkı nasıl bir haktır?
Borçlar hukukunun konusu özel borçlardır. Borçlardan doğan alacak hakkı, doğası gereği nispi bir haktır. Nispi hak: Kısaca nispi haklar, yalnızca hukuki ilişkideki taraflara karşı ileri sürülebilen ve yalnızca onlar tarafından ihlal edilebilen haklara işaret eder.
Borcun doğumu ne zaman başlar?
Borç, taraflar (davacı-alacaklı ve davalı-borçlu) arasında olup, taşınır/taşınmaz mal satışı, kredi sözleşmesi, fatura, senet vb.’den doğmaktadır. Varsa borcun doğum tarihi sırasıyla; satışın yapıldığı tarih, kredi sözleşmesinin düzenlendiği tarih, faturanın düzenlendiği tarih, senet vb.’nin düzenlendiği tarihtir.
Borcu doğuran olay nedir?
Borcun kaynakları, borç ilişkisinin doğmasına yol açan sebeplerdir. Borcun kaynakları; sözleşme, haksız fiil, haksız zenginleşme.
Borç ilişkisi nasıl doğar?
Sözleşmesel bir ilişki, tek bir kişinin niyet beyanıyla yaratılır. Çok taraflı hukuki işlemler, birkaç tarafın karşılıklı ve örtüşen niyet beyanlarıyla yaratılan hukuki işlemlerdir. Günlük hayatta en yaygın türü, ikili hukuki işlemlerdir.
Borç ilişkisi nasıl sona erer?
Bu bağlamda dar anlamda borcun sona ermesinin, borç ilişkisine bakılmaksızın borcun sona ermesi anlamına geldiği söylenebilir. Türk Borçlar Kanunu’nun 132 ve 161. maddeleri borcun sona ermesinin sebeplerini düzenlemektedir. Bunlar arasında; ibra, yenileme, alacaklı ve borçlu sıfatlarının birleşmesi, ifa imkânsızlığı, takas ve zamanaşımı yer almaktadır.
Borç ilişkisi türleri nelerdir?
Borç türleri üçe ayrılır. Borç türleri özel borç, kurumsal borç ve devlet borcudur.
Talep hakkı nasıl bir haktır?
Özetle, temel sözleşmesel eylemlerin ifasını talep etme hakkıdır diyebiliriz. Herhangi bir yükümlülükte, birincil hukuk her zaman ortaya çıkar. Bu hukuk, yükümlülüğün vazgeçilmez bir parçasıdır ve nispi bir hukuktur. Yani, yalnızca taraflar bunu birbirlerine karşı ileri sürebilir, üçüncü kişiyi etkilemez.