Gaziantep Araban neyi meşhur?
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve ekibinin titiz çalışmaları sayesinde AB’den coğrafi işaret alan “Araban Sarımsağı”, bu prestijli tescili kazanan 21. Türk ürünü oldu. Gaziantep’in Araban ilçesinde üretilen sarımsağın ünü ülke sınırlarını aştı.
Araban Ovası kaç dönüm?
Türkiye’nin ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en önemli tarım alanlarından biri olan ve 206 bin dekar ekili alana sahip Araban Ovası’nın son dönemde imara açıldığı ve özellikle ilçe girişindeki kesimlerde yıllar içinde yüksek katlı yapıların inşa edildiği dikkati çekiyor.
Araban eskiden nereye bağlıydı?
1946 yılında Oğuzeli ilçesi, 1957 yılında ise Araban ve Yavuzeli ilçeleri kurularak Gaziantep’e bağlanmıştır.
Araban sarımsağı nereye ait?
Arap Sarımsağı yalnızca Gaziantep’te yetiştirilir ve bu nedenle Avrupa Birliği (AB) menşei tanımı olarak tescil edilmiştir ve tüm dünyaya ihraç edilmektedir. Menşei tanımı, özellikleri belirli bir coğrafi bölgeye özgü doğal ve insan yapımı unsurlara dayanan coğrafi işaretlere verilir.
Araban nereye yakın?
ARABAN İLÇESİ Araban ilçesi, adını aldığı Araban Ovası’nın ortasında, Gaziantep’in kuzeydoğusunda, Gaziantep-Besni-Adıyaman karayolu üzerinde, şehir merkezine 67 km uzaklıkta yer almaktadır.
Gaziantep’te hangi peygamber var?
Gaziantep’teki önemli türbeler; Yuşa ve Piserfa Peygamber türbeleri, Dülükbaba Türbesi, Hacı Baba Türbesi, Ökkeşiye Hazretleri Türbesi, Şeyh Fethullah Türbesi, Nesimi Hazretleri Türbesi ve Siad İbn-i Ebu Vakkası Türbesi’dir.
Araban nüfusu ne kadar?
ARABAN’DA NÜFUS %0,38 AZALDI TÜİK’in son nüfus verilerine göre Araban ilçemizin nüfusu 32.761’dir.
Araban sarımsağı ne zaman çıkar?
Şubat-Mart ayları arasında bitki hızlı ve dengeli bir büyüme evresi geçirip, Mayıs ayında hasat edilerek erkenci bitki olarak pazara sunulabilmektedir.
Gaziantep’in rakımı kaç?
850 mGaziantep / Rakım
Gaziantep’in ilk adı nedir?
Eskiden Ayıntap ve Aynitap olarak yazılmış, halk arasında ise Antep ve Entap olarak söylenmiştir. Gaziantep’te yetişmiş ünlü bilim adamı tarihçi Bedrüddin Ayni’ye göre, Gaziantep’in eski ve gerçek adı “Kala-ı Füsus”tur. “Kala-ı Füsus”, halka kale anlamına gelir.
Gaziantep Türkmen mi?
Arap coğrafyacı Dimeşkî, 14. yüzyılın başlarında Antep sakinlerinin Türkmen olduğunu yazmıştır. 27 Mayıs 1834’te şehri ziyaret eden Pierre Martin Rémi Aucher-Éloy, 12.000 nüfuslu Antep’in Ermeni ve Türklerden oluştuğunu belirtmiştir.
Gaziantep’in kökeni nereden gelir?
Gaziantep ismi, “halka kale” anlamına gelen “Kala-ı Füsus”tan gelir. Başka bir rivayete göre, bu yerin halkına zulmeden Ayni adında kötü bir hükümdar varmış. Birçok uygunsuz şey yaptıktan sonra yaptıklarından pişman olmuş ve tövbe etmiş. Yerel halk, “Aynı şekilde tövbe etmiş” demiş.
Türkiye’nin en iyi sarımsağı nerede?
AKSARAY, TÜRKİYE’NİN EN KALİTELİ SARIMSAĞINI ÜRETİYOR Son yıllarda ülkemize değer katan ürünlerden biri olan ve Aksaray Merkez’e bağlı Acıpınar Köyü’nde üretimi yaygın olan sarımsağın hasadı Aksaray’da başladı.
Araban sarımsağı mı Taşköprü sarımsağı mı?
Üreticilerden Şıho Boztaş da Araban sarımsağının kalite ve raf ömrü bakımından Taşköprü sarımsağından daha iyi olduğunu belirtti.
Sarımsağı ile ünlü ilçe neresi?
Aynı adı taşıyan sarımsağıyla Kastamonu, Türkiye’deki toplam yıllık sarımsak üretiminin %20’sinden fazlasını üretiyor. Kastamonu sarımsağından bahsedildiğinde akla Taşköprü gelmeli çünkü Taşköprü ilçesi, Kastamonu ilindeki toplam yıllık sarımsak üretiminin neredeyse %90’ını üretiyor.
Gaziantep’te en çok ne meşhurdur?
Antep fıstığı, baklava, karpuz çekirdeği, kahke ve menengeç kahvesi yemek listesinin başında geliyor. Ayrıca Yemeni, Kutnu bezi ve bakır işleri de şehrin öne çıkan hediyelik eşyaları arasında yer alıyor.
Gaziantep’in en meşhur yeri neresi?
Zeugma Antik Kenti (Belkıs Köyü) Kökeni Makedonya İmparatorluğu’na kadar uzanan ve Nizip İlçesi’nin Belkıs Köyü’nde bulunan Zeugma Antik Kenti, kentin en önemli tarihi alanıdır.
Gaziantep Araban nüfusu kaç?
TUİK’in son nüfus verilerine göre Araban ilçesinin nüfusu 32.761’dir. İlçemizde nüfusun 2019 yılına göre %0,38 oranında azaldığı görülmüştür.
Sa D bin Ebi Vakkas’ın kabri nerede?
Baqi Mezarlığı, Medine, Suudi ArabistanSa’d bin Abu Waqqas / Mezar Alanı