İçeriğe geç

Terekeme Türkleri Hangi Boydan

Terekeme hangi Türk boyu?

Karapapaklar veya Terekemeler (Azerbaycanca: Qarapapaqlar, Tərəkəmələr), Kuzey Kafkasya’da Derbent, Gürcistan’da Kvemo Kartli, Azerbaycan’da Kazah, İran’da Sulduz ve genel olarak Türkiye’de Kuzeydoğu Anadolu’da yaşayan Azerbaycan Türklerini oluşturan etnik kabilelerden biridir. .

Terekeme kökeni nereden gelir?

Bazı bölgelerde “Terekeme” adıyla da bilinen Karapapak Türklerinin tarihi yurdu, güneydoğu Gürcistan’daki Marneuli-Sarvan veya Borçalı bölgesidir. Geçmişte Türk toprağı olan Marneuli Kvemo Kartli, Borçalı bölgesinde bir kasabadır.

Karapapaklar oğuz mu kıpçak mı?

Kıpçak Türklerinin bir alt ırkı olan Karapapakların tarihi, yaşadıkları Kafkasya, Doğu Anadolu ve İran coğrafyasının tarihiyle sıkı sıkıya bağlantılıdır. Bu bölgelerdeki her gelişmede aktif rol oynamışlardır.

Terekeme milleti kimdir?

Terekeme kelimesi Karapapaks olarak da ifade edilebilir. Genel olarak, Kuzeydoğu Anadolu’da yaşayan Azerbaycan Türkleri tarafından oluşturulan etnik kabilelerden biri olarak tanımlanabilir. Türkiye’ye geldiklerinde, diğer yerli topluluklar tarafından Terekeme olarak adlandırıldılar.

Terekeme alevi midir?

Cevap: Terekeme-Karapapak, yaptığımız saha araştırmalarına göre ve çeşitli kaynakları incelediğimizde, özerk cumhuriyette, Terekemelerin çoğunluğu Sünni mezhebine mensup olmakla birlikte, Gagavuz Yeri’nde ve Avrupa’nın çeşitli yerlerinde bir miktar Şii, Alevi, Sünni (Hanefi, Hanbeli) Müslüman Terekemelere de rastlıyoruz…

Kars’ta hangi Türk boyundan?

Kars adı, M.Ö. 130-127 yılları arasında Kafkasya’nın kuzeyindeki Dağıstan’dan gelerek bu bölgeye yerleşen Bulgar Türklerinin “Velentur” kabilesinin “Karsak” boyundan gelmektedir.

Terekeme hangi mezheptendir?

Oğuzların bir Türk boyu olan Azerbaycanlılar Caferi mezhebine (Şii) mensupken, Karapapak, Karakalpak, Terekeme gibi diğer Türk boyları ise Hanefi mezhebine (Ehl-i Sünnet) mensup Müslümanlardır.

Terekeme dini nedir?

Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi, Cilt XXIV, İstanbul 2001, s. 470. Ancak bu, tüm Karapapak/Terekeme Türklerinin Sünni olduğu anlamına gelmemelidir. Bugün Gürcistan’da yaşayan Karapapak/Terekeme Türklerinin önemli bir kısmı Şii’dir.

Terekeme Türkleri Türkiye’de nerede yaşar?

Gürcistan ve Azerbaycan’ın yanı sıra Karapapakların en yoğun yaşadığı yerler Türkiye’nin Doğu Anadolu bölgesi, özellikle Kars’tır. Kars, Iğdır ve Ardahan’daki nüfusun çok önemli bir kısmı Karapapah’tır. Erzurum, Erzincan, Sivas, Amasya, Van ve Ağrı gibi şehirlerde de çok sayıda miras bulunmaktadır.

Terekemeler nasıl insanlardır?

Terekemeler girişimci, hırslı, olaylara karşı aşırı duygusal ve saf karakterli insanlardır. Dürüst ve cesurdurlar. Sosyal ilişkileri güçlü bir toplumdur.

Kıpçak Türkleri hangi Oğuz boyundan?

Çalışmadan, Anadolu’ya gelen en kalabalık Kıpçak-Kuman kabilelerinden birinin Çortan kabilesi olduğu ortaya çıktı. Çortan kabilesi, Güney Sibirya’nın Altay bölgesinden gelmiş olup Hakas, Kazak, Kırgız, Özbek, Macar, Rumenler ve Gürcüleri içermiş ve bu halkların etnik oluşumunda önemli rol oynamıştır.

Kars Terekeme ne demek?

Burada da Kırzıoğlu’na göre Terekeme sözcüğü Arapça Türkmen’in çoğulu olan Terâkime’den gelmektedir (1972: 11). Görüldüğü gibi Karapapak sözcüğü bir giyim tarzını ifade ederken, Terekeme sözcüğü soy, yani Türkmenlik için kullanılmaktadır.

Terekemeler Tatar mı?

Karapapaklar (Azerbaycanca: Qarapapaqlar; Türkçe: Karapapaklar) veya Terekeme (Azerbaycanca: Tərəkəmələr; Türkçe: Terekemeler), aslen Azerbaycan ve Türkçeye yakın bir Batı Oğuz dili olan Karapapak dilini konuşan bir Türk halkıdır. Günümüzde Karapapak dilinin yerini büyük ölçüde Azerice ve Türkçe almıştır. Karapapaklar (Azerbaycanca: Qarapapaqlar; Türkçe: Karapapaklar) veya Terekeme (Azerbaycanca: Tərəkəmələr; Türkçe: Terekemeler), başlangıçta Azerbaycan ve Türkçeye yakın bir Batı Oğuz dili olan Karapapak dilini konuşan bir Türk halkıdır. Bugün Karapapak dilinin yerini büyük ölçüde Azerice ve Türkçe almıştır.

Terekeme Kafkas mı?

At üstündeki dövüş yetenekleriyle tanınan Karapapak/Terekeme Türklerinin kadim yurdu, Kafkasya’da Gürcistan’ın Borçalı bölgesidir.

Karapapak soyu nereden gelir?

Karapapaklar, çoğunlukla Terekeme olarak da bilinirler ve çoğunlukla Azerbaycan Türklerinin bir alt etnik grubu olarak tanımlanırlar; ancak Brockhaus ve Efron Ansiklopedik Sözlüğüne göre ayrı bir etnik grup olarak tanımlanmaktadırlar.

Karapapaklar Türk mü?

Bu topluluklardan biri de Karapapak/Terekeme Türkleridir. At sırtındaki dövüş yetenekleriyle tanınan Karapapak/Terekeme Türklerinin kadim anavatanı, Kafkasya’daki Gürcistan’ın Borçalı bölgesidir.

Ahıska Türkleri Terekeme mi?

Sürgünde yaşayan Ahıska Türklerinin yaklaşık 10-15 binini Terekeme/Karapapak Türkleri oluşturmaktadır.

Terekeme diye kime denir?

Terekemelerin ataları Terek Nehri kıyısında yaşarken, bazı sebeplerden dolayı bu yerleri terk edip Gürcistan ve Türkiye’ye yerleştiler. Gürcistan ve Türkiye’ye geldiklerinde, diğer yerli topluluklar onlara Terekeme adını verdiler.

Terekemeler hangi dine mensup?

Karapapah Terekeme Türklerinin neredeyse tamamı Müslümandır. Sünni Hanefi mezhebi en yaygın mezheptir. Ancak İran ve Azerbaycan’ın etkisi nedeniyle Şii mezhebinin mensupları da vardır.

Tavsiyeli Bağlantılar: Matematiğin Dehası Kim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Gazikent Escort