Derdest olması ne demek?
I. İÇ HUKUKTA DEVAMLILIK KAVRAMI Bu tanımlara göre, devamlılığa itiraz, daha önce açılmış ve tarafları veya konusu bakımından bu veya başka bir mahkemede halen görülmekte olan bir davanın ikinci kez açılmasına itiraz anlamına gelir.
Derdestlik durumunda ne olur?
Davanın derdest olması, taraflar arasında bu konuda var olan uyuşmazlığın henüz tam olarak karara bağlanmamış olması anlamına gelir. 21. “Devam eden” (devam eden dava), yargılamanın başlangıcından hüküm verilinceye kadar geçen süreci, hükmün kesinleşmesine kadar geçen süreci, devam eden süreci ifade eder.
Dosyanın derdest olması ne demek?
Hukukta, “bekleyen” terimi “dava” için kullanılır. Dava için kullanılan “bekleyen” terimi, davanın yargılanmakta olduğu anlamına gelir. Başka bir deyişle, “bekleyen” durumu, aynı konu, sebep ve taraflara sahip bir davanın geçmişte açılmış olması ve şu anda aynı veya başka bir mahkemede yargılanmakta olması anlamına gelir.
Derdestlik ilkesi nedir?
Bekleme süresi, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 114/1-ı maddesinde şu şekilde düzenlenmiştir: “Daha önce aynı dava açılmamış olup yargılaması devam etmektedir” ve taraflar, dava sebebi (vakıa) ve dava konusu (talep sonucu) aynıdır. Yani ikinci kez açılamaz.
Derdest insan ne demek?
Hukuk Muhakemeleri Kanunu Md.
Derdest etmek ne anlama gelir?
“Alıkoyma” terimi, bir kaçağı veya kaçma ihtimali olan bir kişiyi etkisiz hale getirme anlamında kullanılmaktadır.
Derdestlik ne zaman sona erer?
Bekleme süresi, davanın yargılamadan kaldırıldığı tarihten itibaren 3 aylık bir süre ile sınırlandırılmalıdır. Bu süre aşağılayıcıdır. Ancak, bu hükümler otomatik olarak yürürlükten kaldırılır ve davanın açılmamış sayılması için gereken koşullar karşılandığında geçerliliğini yitirir. Zamanaşımı süresi de geçerliliğini yitirir.
Karara Derdestlik ne demek?
Tekrar belirtmek gerekir ki, bekleme süresi, bir davanın mahkemeye açıldığını ve halen görülmekte olduğunu belirten bir usul kurumudur (Prof.Dr.Murat ATALI – Prof.Dr.İbrahim ERMENEK – Doç.Dr.Ersin ERDOĞAN, Hukuk Muhakemeleri Hukuku, 4. basım, Ankara 2021, s.325).
Derdest takip nedir?
Türk hukuk sisteminde, “icrası bekleyen” ifadesi, icra edilecek eylem hakkında henüz bir karar verilmemiş bir durumu ifade eder. İcrası beklenen eylem daha önce dava edilmişse ve mahkeme süreci devam ediyorsa, bu gibi durumlarda icra hükümleri yerine getirilemez. Bu tür icra eylemleri beklemededir.
Derdest ceza davası nedir?
Kısaca, “bekleyen” bir davanın mahkemede açıldığını ve hala görüldüğünü tanımlayan bir usul kavramı olarak tanımlanabilir. Başka bir deyişle, açılan ve bekleyen davanın, davanın sonunda verilecek kararın resmen kesinleşmesine kadar geçen süre içinde olduğu durumu ifade eder.
Istinaftaki dava derdest mi?
Bu yargılamanın açıldığı tarihte ilgisiz olduğu değerlendirilen dosyadaki karar henüz kesinleşmemiş olmakla birlikte, Bölge Adliye Mahkemesinin karar tarihinden önce kesinleşmiş olup, istinaf incelemesi sırasında önceki davadan dolayı açılmış bir dava bulunmamaktadır.
Derdestlik itirazi re’sen dikkate alınır mi?
Bir davanın beklemede kalması, idari yargıda olduğu gibi, hukuk yargılamasında da kamu düzeninin bir koşuludur. Buna göre, taraflarca yargılamanın herhangi bir aşamasında ileri sürülebilir veya hâkim tarafından kendiliğinden dikkate alınabilir.
Hukukta derdest etmek ne demek?
Bir davada nihai bir karar verilinceye kadar, dava beklemede sayılır. Davanın beklemede olması, o davada henüz bir karar verilmediği anlamına da gelir. Davanın beklemede olması, davanın zaten açıldığı ve davanın hala görüldüğü anlamına gelir.
Boşanma davasında Derdestlik olur mu?
“Yabancı bir mahkemede görülmekte olan bir boşanma davasının Türkiye’de açılan bir davada görülebileceği, ancak mahkemelerin yetkisinin, davanın görüldüğü Devlet ile Türkiye’nin taraf olduğu bir milletlerarası anlaşma ile düzenlenmiş olması halinde mümkündür.
Reddedilen bir dava tekrar açılabilir mi?
Bir dava gereksiniminin eksikliği nedeniyle reddedilen bir dava, eksik dava gereksiniminin karşılanması üzerine daha sonra yeniden açılabilir ve davalı, bu yeni davadaki kesin karara itiraz edemez. Dava gereksinimleri, davanın tarihinden davanın sonuna kadar mevcut olmalıdır.
Derdest takip nedir?
Türk hukuk sisteminde, “icrası bekleyen” ifadesi, icra edilecek eylem hakkında henüz bir karar verilmemiş bir durumu ifade eder. İcrası beklenen eylem daha önce dava edilmişse ve mahkeme süreci devam ediyorsa, bu gibi durumlarda icra hükümleri yerine getirilemez. Bu tür icra eylemleri beklemededir.
Derdest ne demek Osmanlı?
Derdest kelimesi “tutmak, elde etmek, elde bulunmak” anlamına gelir.40 Tımar gelirini elinde bulunduran kişiyi nitelemek için kullanılırdı.
Berdest ne demek?
Derdest kelimesi birini götürmek, yakalamak, zorla tutmak, iktidarı ele geçirmek anlamına gelir. “Derdest” kelimesi polis memurları için kullanıldığında “tutuklamak” ve “hapsetmek” anlamına gelir.
Derdest boşanma davası ne demek?
Bekleyen dava, yargılamanın başladığı tarihten hükmün açıklandığı tarihe kadar devam eden davadır.